bintje

middelvroege aardappelsoort

Naar Bintje Jansma (Suameer, Friesland 1888 Franeker 1976).

Bintje zat als kind in de klas bij meester Kornelis Lieuwes de Vries in Suameer, Friesland. In opdracht van de Friesche Maatschappij van Landbouw experimenteerde de meester met het kweken van nieuwe aardappelsoorten. Dat resulteerde in een kwarteeuw in zo’n 125 bruikbare rassen. Zijn leerlingen konden van zijn hobby meegenieten. Een oud-leerling:‘In de vensterbanken van de klas bloeiden aardappelplanten in plaats van fuchsia’s en geraniums.’

De schooltuin diende als proefveld. Tijdens de les kon de meester dus zijn gewassen mooi in het oog houden. Het probleem was alleen dat hij al die rassen ook een naam moest geven.

Aanvankelijk nam hij de naam van zijn kinderen, soms van bekende mensen, later die van leerlingen in de klas zoals Sipke, Trijntje en Cato.

In 1905 ontdekte hij de aardappel waarvan hij altijd had gedroomd – ‘groot van stuk, goed van smaak, gemakkelijk te koken en hij kruimelde niet’ – en noemde hem naar Bintje, toen het ijverigste meisje van de klas.

De aardappel werd in 1910 in de handel gebracht en werd de meest succesvolle West-Europese aardappel van de twintigste eeuw. Over het leven van Bintje is weinig bekend.

Ze trouwde met een zekere Pebesma en overleed in 1976 in het rusthuis Nieuw-Klaarkamp in het Friese Franeker. Volgens de legende vond ze haar bintjes zelf niet zo erg lekker. Naar meester De Vries is in Suameer later een school en een straat genoemd.

Bintje is een typisch Friese voornaam die thuishoort in het rijtje Benske, Binske, Bints en Bintske. Volgens het voornaamwoordenboek van Van der Schaar afgeleid van Benno.

nl_NLNederlands