Big Ben

grote klok van parlementsgebouwen in Londen

Naar de minister van Publieke Werken sir Benjamin Hall, baron Llanover (1802-1867).

Hall had krachtig gepleit voor de bouw van de monumentale klokkentoren. Omdat sir Benjamin groot van stuk was, droeg hij de bijnaam Big Ben. Zijn bijnaam ging over op de klok. Tijdens Halls ambtsperiode werd de klok van de Houses of Parliament in 1859 in Londen geïnstalleerd.

Ze woog meer dan dertien ton, had een diameter van 2,75 m en was 2,25 m hoog. Ze barstte kort nadat ze werd opgehangen en zweeg drie jaar. Het gewicht van de hamer werd verminderd van 330 tot 200 kg. De barst is nog steeds zichtbaar en hoorbaar.

De radio maakte de Big Ben tot een begrip en een symbool. Eind 1944 kondigde de BBC de ‘silent minute’ aan, waarin alleen de slagen van de Big Ben voor het avondnieuws te horen waren.

Net zoals de speeches van Churchill werden die slagen tijdens de Tweede Wereldoorlog een morele steun voor de Britten. Ze stonden ook symbool voor het verzet tegen de Duitsers.

Het klokgelui waarmee traditioneel de nieuwsbulletins van de BBC werden geopend, veranderde in maart 1990 drastisch van toon na de vervanging van de originele belhamer door een stalen hamer.

nl_NLNederlands