bloomers

damespofbroek

Naar Amelia Jenks-Bloomer (Homer, New York 1818 – Council Bluffs, Iowa 1894).

Bloomer was een van de pioniers van de Amerikaanse vrouwenrechtenbeweging. Ze schreef veel over opvoeding en sociale hervormingen en stond bekend als spreekster.

Rond 1850 publiceerde haar man Dexter Bloomer, eigenaar en uitgever van het New-Yorkse magazine The Seneca County Courier, een artikel waarin hij suggereerde dat de korte en enkellange broeken gedragen door Turkse vrouwen praktischer waren dan de volumineuze rokken in Europa en Amerika.

Zijn vrouw nam het artikel over in haar eigen feministisch blad The Lily en pleitte voor functioneler kleding voor vrouwen. Zo ontstond de mode van de Turkse broek of pofbroek die al gauw de bijnaam bloomers kreeg. De opkomst van de fiets na 1880 bevorderde de doorbraak van dit soort broeken.

Het dragen van bloomers was in het begin voorwerp van vermaak en spot. Vandaag geldt de naam voor elk los, lang, broekachtig kledingstuk dat bijeengehouden is tussen de knie en de enkel en onder een rok wordt gedragen. In het Engels ook informeel voor slipje.

nl_NLNederlands