nacht van 23 op 24augustus 1572 in Parijs
Naar de heilige Bartholomeus.
Onder druk van de koningin-moeder Catharina de Medici gaf koning Karel IX op 23 augustus 1572 het bevel om alle protestanten in het land te vermoorden. De slachtpartij waaierde uit van Parijs naar alle grote steden van het land en duurde drie dagen. Zeker 20.000 hugenoten kwamen om het leven.
De koning gaf zijn toestemming met tegenzin : ‘Dood ze tenminste allemaal, zodat niemand mij de moord zal kunnen verwijten.’ De nacht wordt ook ‘Parijse bloedbruiloft’ genoemd omdat op dat ogenblik veel adellijke protestanten in de hoofdstad het huwelijk hadden bijgewoond van Hendrik IV van Bourbon, een van hun leiders, met Margaretha van Valois, de zuster van de koning.
Door zijn bijzondere marteldood is de heilige Bartholomeus de patroon van de slagers: hij werd volgens de legende door zijn broer levend gevild en wordt afgebeeld met een mes in de ene en zijn afgestroopte huid in de andere hand. Zijn feestdag is 24 augustus.
Door een toeval sloot dit wel erg aan bij het bloedbad dat tijdens de Bartholomeusnacht werd aangericht. Of zoals een ooggetuige de dood van de hugenootse leider Coligny beschrijft:‘De moordenaars doorboorden met hun wapen de stervende edelman en wierpen hem toen uit het raam.
De leider van de katholieken gaf nog een trap in het levenloze gezicht en liet het afgehakte hoofd naar het Louvre brengen. Later maakte het canaille zich meester van de rest van het lijk en vermaakte zich er op de gebruikelijke wijze mee.’
> (zie ook hugenoot en henri-quatre)