barnum

reusachtig, in : barnumreclame

Naar Phineas Taylor Barnum (Bethel, Connecticut 1810 – Bridgeport, Connecticut 1891).

Barnum was een showman die vooral met zijn circusproducties voor buitengewoon spektakel zorgde.

Hij vestigde zich in 1835 in New York en verdiende veel geld met het vertonen van een zwarte mammy, die volgens een onbetrouwbare bron 166 jaar oud was en ooit nog als kindermeid voor George Washington had gewerkt.

In 1842 kocht hij het American Museum waar hij vreemde wezens, zoals de beroemde dwerg Tom Thumb (Tom Pouce) en de Siamese tweeling Chang en Eng, die wel degelijk uit Siam kwamen, aan het publiek toonde.

Hij verdiende ook geld als impresario van de zangeres Jenny Lind, ‘de Zweedse nachtegaal’, voor wie hij vanaf 1850 bijna honderd concerten organiseerde.

In 1871 richtte hij een groot rondreizend circus op dat hij The greatest show on earth noemde en waarvan het succes grotendeels te danken was aan zijn publiciteitsstunts. Tien jaar later voegde hij zijn circus samen met dat van zijn concurrent J.A. Bailey.

Samen kochten ze in 1881, tot grote woede van de Britten, de Britse nationale olifant Jumbo. Bij zijn overlijden liet Barnum miljoenen dollars na en een boek, een wereldbestseller, met tips om rijk te worden. Hij ligt op Mountain-Grove in Bridgeport begraven naast zijn grootste ster: Tom Thumb.

> (zie ook jumbo en tompoes)

nl_NLNederlands