baileybrug

hulp-of noodbrug

Naar de Britse ingenieur Sir Donald Coleman Bailey (Rotherham 1901 Bournemouth 1985).

Bailey werkte vanaf 1929 op het ministerie van Bevoorrading en kreeg in 1940 de opdracht een snel monteerbare brug te ontwikkelen. Hij bedacht een soort meccanosysteem van eenvoudige, stalen standaardonderdelen die onderling verwisselbaar zijn en door moerbouten en pinnen gekoppeld worden. De constructie was van groot militair nut: ze kon door enkele mensen worden vervoerd en aangelegd en toch het gewicht van tanks en treinen dragen. Ze werd voor het eerst gebruikt in de Noord-Afrikaanse veldtocht van 1942-1943 en speelde een grote rol in de opmars van de geallieerden later in de oorlog.

Tijdens de bevrijding van het Europese vasteland kwam ze van pas om de bruggen te vervangen die de terugtrekkende Duitsers achter zich hadden vernield. Alleen al de zeshonderd man genietroepen van het Derde Leger van generaal Patton legden eenenveertig baileybruggen aan.

Zowel de Amerikaanse president Eisenhower als de Britse veldmaarschalk Montgomery prezen Bailey na de oorlog. Hij werd in 1946 geridderd. Achteraf bleek de brug ook voor burgerlijke doeleinden zeer geschikt.

> (zie ook nishut)

nl_NLNederlands