ampex, ampexband

magnetische registratieapparatuur, bandopname van films

Naar de Russisch-Amerikaanse ingenieur Alexander M. Poniatoff (Kazan, Rusland 1892 Palo Alto 1980) die voor de naam van zijn firma zijn initialen AMP combineerde met het ‘ex’ van excellent.

De vader van Poniatoff was een welgestelde houthandelaar die zijn zoon naar de Technische Academie van Karlsruhe in Duitsland stuurde. Alexi dacht eraan bij zijn terugkeer in Rusland een fabriek voor turbinemotoren te bouwen toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak.

Hij volgde er dan maar een opleiding als piloot in het leger. De burgeroorlog van 1917 deed hem naar China vluchten waar hij in Shanghai tien jaar lang in een elektriciteitsfirma werkte. In 1927 kon hij naar de VS emigreren.

Hij werkte er in een reeks elektriciteitsbedrijven totdat hij in 1944 in Californië zijn eigen firma Ampex oprichtte. Hij legde zich toe op geluidsopnames op magneetband. De start was wat moeizaam totdat de zanger Bing Crosby in 1947 Ampex ontdekte en meteen twintig recorders bestelde.

Het bedrijf nam zo’n hoge vlucht dat Poniatoff kon investeren in de techniek om film op band vast te leggen. En hij trok bekwame ingenieurs aan, zo onder meer de negentienjarige Ray Dolby.

Op 14 maart 1956 stelde Poniatoff de eerste videorecorder voor, alleen voor studio-opnamen bestemd en zo groot als een kleerkast. Op 30 november vond de eerste tv-uitzending met behulp van videotape plaats.

Poniatoff had het dagelijks beleid in handen tot in 1955, toen hij voorzitter van de raad van bestuur werd. Pas in 1970, op zijn 78ste, werd hij voorzitter emeritus. Samen met zijn vrouw Helen begon hij toen nog in de landbouw te experimenteren.

Tien jaar lang nog zochten ze naar middelen om de bodem zodanig te verbeteren dat hun fruit en hun groenten aan kwaliteit wonnen. Alexander Poniatoff overleed op 24 oktober 1980 in het Stanford Medical Center in Palo Alto.

> (zie ook dolby)

nl_NLNederlands