baxter

infuus, infuusfles

Naar de Amerikaanse dokter Donald E. Baxter (1882-1935).

Baxter studeerde in 1909 als dokter af aan de universiteit van Louisville. Hij werkte tijdens de Eerste Wereldoorlog in Europa voor het Amerikaanse Rode Kruis.

Achteraf ging hij aan de slag in het Rockefeller-ziekenhuis van Peking, in een periode namelijk dat China en Indië door grote cholera-epidemieën werden geteisterd. Tienduizenden stierven door uitdroging.

Baxter besefte dat injectie van de juiste oplossingen rechtstreeks in de bloedbaan vele levens kon hebben gered.

Maar intraveneuze vloeistoffen waren in China noch in de Verenigde Staten beschikbaar. Hij keerde in 1921 naar de VS terug en ontwikkelde de technologie die leidde tot veilige soluties en het begin van de inmiddels wereldwijd verspreide intraveneuze therapie.

Samen met de broers Ralph en Harry Falk richtte hij in 1931 in Chicago de firma Don Baxters Intravenous Products op. Baxter had eerder al geëxperimenteerd met lachgas, x-stralen, geneesmiddelen voor polio en cosmeticaproducten.

Voor infusen ontwikkelde hij een productieproces in vacuüm dat de oplossingen steriel maakte. Hij was zelf de eerste testpersoon voor zijn product. Om de betrouwbaarheid ervan te demonstreren diende hij ze zelfs toe aan zijn kinderen.

Door de bijzondere infusen van de nieuwe firma werd intraveneuze therapie mogelijk in de kleinste ziekenhuizen. De Amerikaanse economie zat nog vast in de Grote Depressie en na een jaar al moest het drietal zijn succesproduct aan de concurrent American Hospital Supply verkopen.

In 1935 kocht dokter Ralph Falk, die het eerder al geprobeerd had in de veeen aardappelhandel, Don Baxter uit en begon hij aan de ontwikkeling van de ‘Transfusco vac’: een fles voor het aftappen en bewaren van bloed. Eerder kon bloed amper enkele uren worden bewaard.

Donald Baxter overleed in 1935. Zijn vrouw Delia richtte in 1959 in Californië de Donald E. and Delia B. Baxter Foundation op die inmiddels een fortuin heeft toegekend ter ondersteuning van medisch onderzoek. Baxter International, gevestigd in Deerfield, Illinois, behield de naam Baxter.

Van 1954 dateren de activiteiten in België, een uitvalsbasis om de Europese markt te bestrijken. In de jaren vijftig vond dokter Willem Kolff bij Baxter de eerste kunstnier uit.

Omdat de meeste infusen in België van het merk Baxter waren ging de merknaam snel over op het infuus zelf.

nl_NLNederlands